Vera e nxehtë s’mund të kalohet vetëm në shtëpi dhe lokale. Po edhe në parqe me lojra dhe informacione të ndryshme.
Për herë të parë këtë vit Bashkia e Tiranës dhe Agjencia e Parqeve dhe Rekracionit ka konceptuar aktivitete të larmishme për çdo grupmoshë. Argëtim dhe edukim, me këtë moto të gjithë fëmijët dhe prindërit mund të vizitojnë çdo ditë parkun e liqenit, pasi aty është ngritur një kamp veror. Veç lojrave vullentarë të shumtë japin dhe informacione në lidhje me mjedisin dhe shëndetin. Kreu i Agjencisë së Parqeve dhe Rekracionit, Blendi Gonxhe, për IN News thotë se nga ky kamp përfitojnë edhe fëmijë të shtresave të varfra.
“Në natyrë të gjithë janë njëlloj si të pasur si të vafër,” tha Gonxhe.
Edhe orët e tjera të ditës mund të shfrytëzohen fare mirë në natyrë. Tek Parku Multisportiv tek Liqeni mund të ushtrosh sporte të ndryshme me instruktorë.

Mendoni se për moshat e treta dhe jo vetëm nuk ka aktivitete? Gaboheni.

Edhe për ta ofrohen filma falas.
Shumë vullentarë edhe në mënyrë të pavarur jo detyrimisht përmes shoqatave janë pjesë e këtyre organizimeve dhe për këtë arsye ata përfitojnë përvojë dhe çertifikata që iu vlejnë gjatë kërkimit të një pune.

Published in INNEWS

Në Shqipëri ambientalistët dhe qytetarët janë ngritur kundër ndërtimit të hidrocentraleve të reja në lumenjtë e vendit. E një nga personazhet më të dashuruar me Vjosën është dhe përfaqësuesja e Rafting Albania Blerina Ago e cila prej kohësh mendon për banorët e këtij lokaliteti dhe me një grup tjetër të rinjsh bëjnë një turizëm ndryshe. Ajo shprehet shumë e shqetësuar për dëmtimin e turizmit në vend, pasi thotë se kanë sinjale se do hapet sërisht çështja e konçensioneve të hidrocentraleve.
Ago rendit dhe disa faktorë që mbështesin argumentin e saj se përse është më mirë turizëm në Vjosë se energji. Ajo e lidh këtë me varfërinë apo emigrimin e të rinjve. Deklaratat Blerina Ago i bëri nga studio e 3Jat në IN TV.

Published in INNEWS

Kur do të ushqehesh ndryshe mund të eksplorosh shumë shtete të tjera dhe për këtë arsye kështu mund të shijosh dhe një turizëm ushqimor. Culture Trip ka sjellë një hartë me ushqimet më popullore në shtetet e Europës bazuar në kërkimet e motorit Google. Shkrimin e ka quajtur: Të vizitosh Europën kur je i uritur?!
Sipas të dhënave nga Culture Trip, ushqimet më popullore në Ballkan janë kryesisht ushqimet me bazë mishi. E ushqimi më popullor në Shqipëri është “çomleku”, që ka bazë mishin dhe preshin e disa perime të tjera. Pra turistët në google kanë klikuar më shumë këtë ushqim shqiptar, Ndërsa në në Kosovë dhe në Serbi, është sugjeruar një lloj qofte e mbushur me emrin ‘Peskavicë’, në Maqedoni, pjata më popullore është gjella me fasule.
Greqia është e njohur për ‘gjirot’, ndërsa Turqia për ‘qebabin’. Pra siç pamë të gjitha ushqimet e rajonit kanë bazë mishin. Nëse zbret në Europë sheh ushqimet të tjera. Italia siç dhe dihet është veçuar për picat e Zvicra për djathin e shkrirë.
Në Angli ushqimi me bazë peshku dhe patate nga kërkimi Google shihet si më i preferuari. Franca, të josh me mishi lope të gatuar me perime dhe salcë. Në Spanjë më e njohura është specialitet vendas i orizit me fruta deti.  Në Gjermani veçohen njoki në formë të çrregullt e bëhen me miell gruri, vezë dhe ujë.
Ndërsa Polonia dhe Rusia janë të njohura për byreçkat të mbushura. Vendet skandinave për ushqime më të lehta si supra të llojeve të ndryshme.

Published in INNEWS

Shqiptarët konsiderohen tashmë një popull shumë i zhurmshëm. E këtë e fakton monitorimi i zhurmave urbane për vitin 2016. Ka rezultuar se në të gjitha qytetet, ka nivele të larta të ndotjes akustike përgjatë ditës, por dhe zhurmat e natës me pak përjashtime janë më të larta se normat e lejuara të OBSH. Programi i monitorimit të zhurmave urbane nga Agjencia e Mjedisit ka përfshirë 37 pika monitorimi në qytetet Tiranë, Vlorë, Fier, Sarandë, Korcë, Berat dhe Gjirokastër. Gjithnjë kur themi zhurma mendojmë se vijnë vetëm nga muzika e lartë, por faktorët janë të larmishëm. Rekordin e mban fluksi i madh i automjeteve dhe gjëndja motorrike e e tyre, prej moshës së vjetër të tyre. Mos funksionimi i korsive të biçikletave, ndikon negativisht pasi në shumë qytete të vendit përveç Tiranës nuk ka të tilla apo nuk shfrytëzohen ndaj e përdoren më shumë makinat. Edhe automjetet e tonazhit të rëndë që qarkullojnë në zona urbane në orare të ndryshme janë faktor zhurmash. Ndikim negative kanë dhe punime apo ndërtimet në zona të ndryshme, që rritin artificialisht nivelin e zhurmave urbane. Në vendin tonë në pak qytete ka zona të qeta pra me pak fjalë që nuk kalojnë automjete.
Standarti i OBSH për orët e ditës duhet të jetë rreth 55 decibel, ndërsa tek ne qytete në monitorim e kalojnë atë 59 deri 64 decibel. Kurse natën norma duhet të jetë 45 decibel, tek ne sërisht ajo kalon dhe vetëm qyteti i Beratit rezulton me nivel brenda standartit.
Nga viti në vit vihet re një përmirësim, pasi për vitin 2016 në të gjitha qytetet e monitoruara veç Korçës, ka një ulje të nivelit të zhurmave ditën krahasuar me 2015 dhe 2014.
Po kështu për vitin 2016 në të gjitha qytetet e monitoruara ka një ulje të ndotjes akustike natën e kjo lidhet dhe me vendosjen e orareve nëpër lokalet e natës. Pra burimi i zhurrmave direkt apo indirekt jemi vetë ne dhe po të shohësh raportet ndërkomëtare e kupton qartë se ndotja akustike të dëmton seriozisht shëndetin dhe ndikon në vdekjet e parakohëshme. Në Europë çdo vit shënohen 10 mijë raste të vdekjeve të parakohëshme. Rreth  20 milion të rritur vuajnë nga pagjumsia për shkak te faktorit zhurmë. Çdo vit mbi 900 mijë raste të hipertensionit shkaktohen nga zhurmat.

Published in INNEWS

Jemi të parafundit në botë në lidhje me cilësinë e dobët të infrastrukturës edhe pse paguajmë miliarda euro për investime publike.
Në këtë konkluzion ka arritur Fondi Monetar Ndërkombëtar. Sipas FMN, për periudhën 2005-2016, qeveritë shqiptare kanë shpenzuar çdo vit mesatarisht 5.5% të prodhimit të brendshëm bruto për vepra publike, kryesisht rrugë, porte dhe segmente të tjera të infrastrukturës. Kjo e rendit Shqipërinë në 5 vendet me nivelin më të lartë të shpenzimeve kapitale.
Mes 40 shteteve të marra në shqyrtim, Shqipëria është vendi i dytë me infrastrukturën me të dobët duke lënë pas vetëm Ruandën. Të gjitha ekonomitë e tjera, përfshirë ato të ngjashme të rajonit, si Maqedonia apo dhe gjithë të tjerat kanë rrugë, porte, hekurudha dhe infrastrukturë energjetike më të mirë edhe pse shpenzojnë më pak.
Shkak thotë FMN është moseficenca e investimeve. Sipas raportit, Shqipëria bën pjesë në grupin e vendeve me eficencë të ulët të investimeve.

Published in INNEWS

Fotografi Oegger Nick, nga Kalifornia, ka eksploruar Shqipërinë, duke fotografuar peisazhet e saj dhe ka mësuar në lidhje me historinë komplekse të këtij vendi në Ballkanin Perëndimor. The Calvert Journal e specializuar për udhëtimet dhe fotografinë shkruan se ai u vendos për herë të parë në Shkodër, qyteti më i madh verior, në kufi të Shqipërisë dhe Malit të Zi. Më pas fotografi kaloi në jug, ku thotë: “Ndihet më Mesdhe dhe ka një ndikim të fortë grek, me shumë kisha ortodokse dhe fshatrat minoritarë, që flasin greqisht .”
Duke përdorur lumin e fundit të egër të Evropës, Vjosa, si një udhëzues, fotografi shpejt zbuloi se peizazhet e pastër dhe të egër, si dhe lumi vetë, ishin nën kërcënim nga një projekt i propozuar i digës së hidrocentralit. Ndërsa setin fotografik e quajti “Kuçedra”, sipas një dragoi nga folklori shqiptar, dhe kërkon me urgjencën që të ruhet ky rajon i virgjër.
Oegger St. Nick thotë se e zbuloi rastësisht këtë vend, pasi lexoi një artikull të vogël që fliste për kërcënimin që po i vinte lumit. Pavarësisht premtimeve për ta kthyer Vjosën në një park kombëtar, tetë projekte hidrocentrale janë propozuar përgjatë tij nga qeveria shqiptare.
 “Natyra në Shqipëri ka qenë një frymëzim i madh për mua ajo është aq e pastër dhe e egër, kështu që unë vendosa se ishte me të vërtetë e rëndësishme të rritet ndërgjegjësimi në lidhje me Vjosën. Digat në Vjosë do të dëmtonin këtë shembull të fundit të një ekosistemi të pacenuar të lumit në Evropë, si dhe të ndryshonin rrjedhën e jetës për njerëzit që jetojnë aty, pas përmbytjeve, humbjes së tokave bujqësore dhe do të frenonte turistët për të vizituar zonën”, shkruhet në The Calvert Journal
Ndërsa Përmeti është një qendër kulturore në jug të Shqipërisë, konsiderohet edhe për muzikën tradicionale të saj, artit dhe ushqimin dhe Vjosa është pjesë integrale e industrisë në rritje të turizmit në këtë zonë, duke sjellë vizitorëve të interesuar në rafting. Vendorët e banorët shqetësohen se prirja drejt hidrocentralit, që do të ketë pasoja për bizneset, të cilat janë të varura nga rrjedha e natyrshme e lumit.

Published in INNEWS

Çdo kush nga ne qoftë për batutë i ka thënë një herë në jetë një kolegu se është spiun. Por kur bëhet fjalë për spiunë të ligjëruar pakkush do të paguhet si i tillë. Shqiptarët që punojnë në ndërmarrje me mbi 100 punonjës me ligjin e ri Ligji “Për sinjalizimin dhe mbrojtjen e sinjalizuesve” duhet që të ketë dy persona të punësuar që të raportojnë pranë Inspektoratit të Lartë të Deklarimit dhe Kontrollit të Pasurisë mbi atë ç’ka ndodh në ndërmarrje e tyre. Deri në 15 korrik ndërmarrjet dhe publike dhe private duhet të dërgonin pranë inspektoriatit emrin e personit të përzgjedhur për të kryer funksionin e sinjalizuesit. Po deri më sot pak ndërmarrje janë përgjigjur. Punonjësi duhet që të jetë një vëzhgues që do hetojë administratën dhe do shqyrtojnë sinjalizimet për rastet e korrupsionit e informacionin duhet ta dërgojnë tek Inspektoratiti i Deklarimit dhe Kontrollit të Pasurisë.
Disa ndërmarrje i kanë shkruar inspektoriatit ku i kërkojnë që tu gjejë vetë një punonjës se personeli i tyre s’ka pranuar.
Në Shqipëri ka mbi 1200 biznese që kanë më shumë se 100 punonjës. Një pjesë e tyre e kanë ngritur këtë strukturën e “spiunazhit”, por ka dhe nga ata që po hasin vështirësi për të gjetur spiunin brenda ndërmarrjes.

Published in INNEWS
Monday, 24 July 2017 15:29

Vapë, deri kur…[VIDEO]

Të gjithë që shkojnë në plazh apo dhe ata që janë në punë kanë interes të madh për të mësuar në lidhje me motin. Kështu që sinoptikanët kanë raportuar se temperaturat përvëluese duket se do të jenë të tilla edhe këtë fillim jave. Edhe këtë të hënë ato do jenë shumë të larta mbi 38 gardë. Po pas kësaj dite e marta do të jetë krejt ndryshe. Bazuar në parashikimin e fushës termike për ditët vijuese deri në fund të korrikut, sinoptikanëve thonë se moti këtë javë do të jetë më i freskët se ditët që lamë pas. E do të jetë 1 gushti që do të rikthejë të nxehtin afrikan.
Kështu që të gjithë ata që do bëjnë pushime në ditët e para të gushtit moti është me ta. Termometri do të kalojë 38 gradët e pritet të shkojë deri në 40.
Po në këtë periudhë kujdes të shtuar duhet të kenë ata që pushojnë në plazh e që i përkasin kategorisë së fëmijëve dhe të moshuarve, nuk duhet të ekspozohen në diell nga orës 11 deri në 16.

Published in INNEWS

Mjafton që të jesh larg Shqipërisë e ndjehesh më mirë e më i vlerësuar monetarisht dhe shpirtërisht. Kjo është motoja e shumë intelektualëve shqiptarë dhe jo vetëm teksa kanë marrë vendimin për të lënë vendin. Çdo vit mbi 100 mjekë e dhjetra infermierë lënë vendin. Këtë e fakton Urdhëri i Mjekut, ku vetëm në 2016 ata u kanë dhënë mjekëve 145 çertifikata për sjellje të mirë, që ua lëshojnë atyre për të plotësuar dosjet e tyre të dokumentacionit për të lënë vendin.
E shumë nga ta ja kanë dale, sot punojnë në vende të zhvilluara me kushte dhe paga më të mira. Ky numër është gjithjë në rritje pasi në 2015 ai ka qënë 120. Kjo është vetëm një statistikë zyrtare se nëse shton dhe të tjerë që kanë nuk kanë qënë të regjistruar tek Urdhëri i Mjekut numri i të larguarve nga rradhët e bluzave të bardha rrite dhe më shumë. Një tjetër mënyrë është dhe llotaria kanadeze me qindra intelektuale çdo vit aplikojnë dhe lënë vendin. Po kështu dhe aplikimet për atë amerikane rriten çdo vit duke kaluar dhe shifrat e 200 mijë shqiptarëve.
Ndërsa më të rinjtë kanë gjetur një mënyrë edhe më vlefshme për të lënë vendin duke aplikuar për studime. Raporti i më i fundit Institutit të Statistikave të UNESCO-s flet se në 2016, 24 mijë studentë shqiptarë studiojnë jashtë vendit. Ata janë shpërndarë kudo në shtete fqinje deri dhe në kontinente të tjerë. Nga Brazili, Zelanda e re, Australia apo dhe vendet e lindjes së mesme.

Published in INNEWS

Migrimi i trurit është bërë një fenomen që ka prekur vitet e fundit vendin tonë. Shumë intelektualë janë larguar, por si të mos mjaftonte kjo të dhënat në lidhje me studentët shqiptarë që studiojnë jashtë e më pas nuk kthen më janë edhe më alarmante.
Raporti i Bankës Botërore fakton këto të dhëna, pasi rreth gjysma e profesorëve, shkencëtarëve dhe intelektualëve që kanë kryer një pjesë të studimeve në shtete të tjera në 20 vitet e fundit, kanë qëndruar jashtë Shqipërisë pas përfundimit të studimeve. Po kështu dhe të rinjtë që shkojnë për studime të plota jashtë vendit gjatë anketimeve ka rezultuar se mbi 90% e tyre nuk duan të kthehen në vendin e tyre. Arsye kryesore që ata japin janë mundësitë e pakta që iu ofron Shqipëria, nga pagat e ulëta, mungesa e meritokracisë apo dhe cilësia e ulët e jetesë.
Gjithësesi nga rezultatet e pyetësorit vihet re se dëshira për t’u kthyer në atdhe në parim ekziston, pasi ata ndiejnë një përgjegjësi për të kontribuar për zhvillimin e vendit, por ajo që iu ofrohet është e mangët.
Një tjetër problem është se asnjë institucion shqiptar nuk të dhëna të sakta mbi fenomenin e migrimit të truri, e për pasojë nuk mund të merren politika sociale për ta me qëllim që të kthejnë kokën pas dhe të kontribojnë në Shqipëri.

Published in INNEWS
radio TV

Facebook

LIKE Shqip Top 10

poll