Tradhëtia padyshim që është një mënyrë e shpejtë për të vënë në rrezik një lidhje sentimentale, por duhet thënë se ka disa gjëra të tjera, që mund të jenë edhe më të fuqishme se ajo. Mesa duket, disa prej gjërave që çojnë drejt ndarjes, nisin pa u vënë re dhe kjo i bën edhe më të rrezikshme.

1. Të gënjesh dhe t’i fshehësh gjëra partnerit

2. Të mos shprehësh ndjenjat e tua të afeksionit

3. Të ruash inatin në heshtje

4. Mungesa e komunikimit

5. Të jesh kokëfortë për qëndrimet e tua dhe të mos ndryshosh kurrë pozicion

6. Të zihesh vazhdimisht për gjëra të zakonshme të përditshmërisë tuaj

7. Të përulësh partnerin

8. Të qëndrosh në një lidhje sepse të leverdis

9. Manipulimi

10. Xhelozia e çmendur

11. Të shtiresh si dikush që nuk je në fillim të lidhjes

12. Të qëndroni së bashku sepse keni krijuar varësi nga njëri-tjetri

Published in MAGAZINA

Je në kërkim të princit tënd të kaltër, i cili megjithë përpjekjet e tua të shumta, nuk po duket fare në horizont?

Prandaj nëse do të kesh sukses në gjetjen e dashurisë dhe mashkullit tënd ideal, në këtë artikull po ju sjellim 15 hapat dhe rregullat kryesore që duhet të ndjekësh:

1. Tregohu e sinqertë me veten tënde: Nëse je në kërkim të dashurisë tënde, kjo nuk do të thotë se ti je dështake apo se nuk gjen dot meshkuj. Thjesht ka ardhur koha e përshtatshme që ti të gjesh mashkullin që gjithmonë ke kërkuar.

2. Ji e sinqertë me miqtë e tu: Nuk ka asgjë të sikletshme që miqtë dhe mikesaht e tua ta dinë se ti je në kërkim të mashkulli ideal, pasi ata mund të njohin dikë me të cilin mund të prezantojnë e nga një takim i thjeshtë mund të lindë një lidhje serioze.

3. Vij në rregull jetën tënde: Ti duhet të jesh shumë e qartë për atë që do në jetën tënde si dhe duhet ta dish me siguri se çfarë vendi do të zërë një mashkull në të. Prandaj para se të fillosh diçka serioze qartësoje me veten se çfarë vendi ka karriera dhe çfarë vendi ka një mashkull apo familja në jetën tënde.

4. Ti duhet ta dish se çfarë tip mashkulli të duhet: Ai duhet të jetë ideali yt, por në fillim ti duhet të kesh të qartë se çfarë ideali po kërkon dhe në fund të fundit duhet edhe të bësh disa kompromise pasi mashkulli ideal nuk ekziston dhe patjetër që do të këtë diçka mangët nga çfarë ke ëndërruar.

5. Hiq dorë nga stereotipet: Duhet të heqësh patjetër dirë nga steroptipet nëse dëshiron të gjesh mashkullin me të cilin do të kesh një lidhje serioze. Mos kërko meshkuj të tipit “I pasur dhe i bukur” “I butë, i durueshëm dhe besnik” etj, pasi asnjë mashkull nuk mund ti ketë të gjitha vetitë njëherësh.

6. Duaje veten tënde: Nëse ti nuk e do dhe vlerëson siç duhet veten tënde, si pret që të të duan të tjerët. Prandaj mësohu të duash veten tënde me të mirat dhe të metat që ke, pasi nëse ti nuk e shikon me dashuri veten tënde, si mund të të shikojë një mashkull?

7. Argëtohu dhe provo eksperienca rë reja: Duke u mbyllyr në shtëpi apo në zyrë vështirë se mund të gjesh mashkullin që po kërkon. Prandaj dil dhe argëtohu me miqtë dhe mikeshat dhe jepi mundësinë vetës të njohësh njerëz të rinj dhe të përjestosh eksperienca të reja.

8. Mëso nga gabimet: Nëse në të kaluarën ke pasur eksperienca jo të mira dhe lidhje që nuk kanë funksionuar, përdori këto eksperienca dhe gabimet e të kaluarës në favorin tënd për të mos përsëritur sërish ato veprime të cilat kanë qënë të gabuara.

9. Mëso të flirtosh dhe të jesh pasionante: Meshkujt i duan femrat të cilat dinë si ti bëjnë ata për vete. Porandaj vishu bukur, kujdesu për veten dhe guxo të flirtosh.

10. Krenohu me sukseset e arritura: Meshkujt i adhurojnë femrat e suksesshme në karrierë dhe të pavarura, prandaj suksesin tënd duhet ta shfaqësh hapur e të ndihesh krenare për arritjet e tua.

Je në kërkim të princit tënd të kaltër, i cili megjithë përpjekjet e tua të shumta, nuk po duket fare në horizont?

Prandaj nëse do të kesh sukses në gjetjen e dashurisë dhe mashkullit tënd ideal, në këtë artikull po ju sjellim 15 hapat dhe rregullat kryesore që duhet të ndjekësh:

1. Tregohu e sinqertë me veten tënde: Nëse je në kërkim të dashurisë tënde, kjo nuk do të thotë se ti je dështake apo se nuk gjen dot meshkuj. Thjesht ka ardhur koha e përshtatshme që ti të gjesh mashkullin që gjithmonë ke kërkuar.

2. Ji e sinqertë me miqtë e tu: Nuk ka asgjë të sikletshme që miqtë dhe mikesaht e tua ta dinë se ti je në kërkim të mashkulli ideal, pasi ata mund të njohin dikë me të cilin mund të prezantojnë e nga një takim i thjeshtë mund të lindë një lidhje serioze.

3. Vij në rregull jetën tënde: Ti duhet të jesh shumë e qartë për atë që do në jetën tënde si dhe duhet ta dish me siguri se çfarë vendi do të zërë një mashkull në të. Prandaj para se të fillosh diçka serioze qartësoje me veten se çfarë vendi ka karriera dhe çfarë vendi ka një mashkull apo familja në jetën tënde.

4. Ti duhet ta dish se çfarë tip mashkulli të duhet: Ai duhet të jetë ideali yt, por në fillim ti duhet të kesh të qartë se çfarë ideali po kërkon dhe në fund të fundit duhet edhe të bësh disa kompromise pasi mashkulli ideal nuk egziston dhe patjetër që do të këtë diçka mangët nga çfarë ke ëndërruar.

5. Hiq dorë nga stereotipet: Duhet të heqësh patjetër dirë nga steroptipet nëse dëshiron të gjesh mashkullin me të cilin do të kesh një lidhje serioze. Mos kërko meshkuj të tipit “I pasur dhe i bukur” “I butë, i durueshëm dhe besnik” etj, pasi asnjë mashkull nuk mund ti ketë të gjitha vetitë njëherësh.

6. Duaje veten tënde: Nëse ti nuk e do dhe vlerëson siç duhet veten tënde, si pret që të të duan të tjerët. Prandaj mësohu të duash veten tënde me të mirat dhe të metat që ke, pasi nëse ti nuk e shikon me dashuri veten tënde, si mund të të shikojë një mashkull?

7. Argëtohu dhe provo eksperienca rë reja: Duke u mbyllyr në shtëpi apo në zyrë vështirë se mund të gjesh mashkullin që po kërkon. Prandaj dil dhe argëtohu me miqtë dhe mikeshat dhe jepi mundësinë vetës të njohësh njerëz të rinj dhe të përjestosh eksperienca të reja.

8. Mëso nga gabimet: Nëse në të kaluarën ke pasur eksperienca jo të mira dhe lidhje që nuk kanë funksionuar, përdori këto eksperienca dhe gabimet e të kaluarës në favorin tënd për të mos përsëritur sërish ato veprime të cilat kanë qënë të gabuara.

9. Mëso të flirtosh dhe të jesh pasionante: Meshkujt i duan femrat të cilat dinë si ti bëjnë ata për vete. Porandaj vishu bukur, kujdesu për veten dhe guxo të flirtosh.

10. Krenohu me sukseset e arritura: Meshkujt i adhurojnë femrat e suksesshme në karrierë dhe të pavarura, prandaj suksesin tënd duhet ta shfaqësh hapur e të ndihesh krenare për arritjet e tua.

Published in MAGAZINA

Dashuria mendohet si gjёja mё e madhe nё botё- deri nё momentin qё përfundon. Kur kjo ndodh kur ne ndalojmё sё funksionuari me kapacitetin tonё maksimal. Humbasim motivimin, i quajmё sfidat e pakapërcyeshme dhe ndonjëherë ndihemi sikur nuk do tё dashurojmё pёrsёri. Për fat të mirë, disa studime kanë zbuluar rrënjën se si ndarjet thjesht asimilohen prej nesh dhe me kalimin e kohёs treten nga jeta jonё - dhe çfarë ju mund të bëni në lidhje me kёtë.

Nuk ka rëndësi në qoftë se ju kanё lёnё apo keni lёnё dikё - njerëzit priren të kenë modele shumë të ngjashme, kur bёhet fjalё pёr humbjen , pavarësisht nga këndvështrimi ynë. Disa ndarje mund tё jenё mё tё vёshtira se disa tё tjera ,por një sёrё studimesh tregojnë se truri ynё priret tё na pёshtjellojё nё disa mënyra shumë të veçanta dhe njёkohёsisht të përbashkëta. Në këtë shkrim, ne do të hedhim një vështrim në shkencën psikologjike qё qёndron pas ndarjeve si dhe të marrim disa këshilla ekspertёsh nga terapisti i familjes dhe i marrëdhënieve, Roger Gil, pёr tju ndihmuar ju tё ecni para.

Ju jeni i ndёrtuar biologjikisht pёr tё ndier frikёn e refuzimit

Sipas Shkencёs
Askush nuk e pëlqen refuzimin dhe jo vetëm për shkak se ai ёshtё i dhimbshёm. Shumë vite më parë, refuzimi nga njerëzit dhe shokët tuaj shpesh nënkuptonte vdekjen. Nëse ju dёbonin nga fisi juaj, atёherё ju duhet tia dilnit vetё mbanё. Pak njerёz arrinin tё mbijetonin nga ky refuzim. Në ditët e sotme, ne e dimë se mospranimi social nuk ёshtё i barabartё me dënimin me vdekje, por ndonёse trupi manifeston dhimbje, organet tona kane edhe njё reagim pozitiv gjithashtu. Një studim i kryer nga Universiteti i Amsterdamit vendosi tё vёzhgojё reagimin fizik qё pёson trupi i njeriut , kur pёrballet me njё refuzim tё papritur. Pёr koeçindencё, ajo ndikon në zemrat tona.

Pjesëmarrësit nё studim u prezantuan me një numёr fytyrash të panjohura dhe iu kërkua që të parashikonin nëse ata do të pёlqeheshin nga personi tjetër. Pas çdo gjykimi, pjesëmarrësve iu pёrcoll reagimi i personit që ata kishin parё, nёse ai i kishte pranuar ose refuzuar ata. Dhёnia e pёrgjigjes ishte e lidhur me ngadalësimin e ritmit tё rrahjeve tё zemrës dhe një kthim në normalitet, qё vonohej nё mёnyrё tё konsiderueshme kur pёrgjigjia ishte refuzuese. Rezultatet tona tregojnë se përpunimi i refuzimit të papritur shoqëror është i lidhur me një reagim të konsiderueshёm të sistemit nervor parasimpatik.
Për ta shpjeguar nё terma mё tё thjeshtё, sistemi nervor parasimpatik, trajton shumicёn e aktivitetit qё kryen trupi ynё, pa patur nevojё pёr ndёrhyrjen tonё. Kjo përfshin zgjimin seksual (eksitimin), tretjen dhe rregullimin e funksionimit tё organeve të brendshme (si zemrën tuaj) midis të tjerash. Kur pjesëmarrësit e studimit u ndien tё refuzuar, ritmi i rrahjes sё zemrës u ngadalësua për njё farё kohë. Efekti ishte edhe më i theksuar kur refuzimi ishte e papritur dhe kjo ndodhi edhe në rastet kur pjesëmarrësi kishte frikë se mund tё refuzohej.

Çfarë mund të bëni
Duke qenё se kemi këtë reagim nga trupi ynë, ne priremi ta ekzagjerojmë dёmin aktual qё na shkakton refuzimi. Ndonёse fundi i një marrëdhënieje të rëndësishme është vёrtet i konsiderueshёm, ai ndikon vetëm një pjesë tё jetës sonë. Megjithatë, ne ende kemi një tendencë ta ekzagjerojmë realitetin, sepse mund ta ndiejmё refuzimin vërtetë në zemrat tona, pavarësisht nga situata. Roger ofron disa sugjerime për të rregulluar dëmin qё ka shkaktuar ky lloj reagimi .

Së pari, një person ka nevojë tё bёjё një “përzgjedhje emocionale" para se të përpiqet të pёrpunojё refuzimin. Kjo do të thotë se ata duhet të identifikojnë mbështetjet emocionale dhe mënyrat për ta mbajtur veten e zёnё me diçka interesante, ndërsa janё tё tronditur nga humbja dhe refuzimi. Mund tё duhen disa ditё apo muaj pёr tё harruar ndjesinё e refuzimit, prandaj personi duhet ti japё vetes kohё tё mjaftueshme pёr tё lejuar dhimbjen e menjëhershëm të humbjes të largohet nga jeta e tij. Ndërkohë, është normale qё tё vajtojё humbjen e marrëdhënies tek miqtё e tij mё tё ngushtё ose te familja, vetëm të jetë i sigurt për të shmangur sjelljet jo te shёndetshme, si alkoolizmin, impulsivitetin seksual, shpenzimet e tepёrta apo imoralitetin

Për shkak të kёtij reagimi fizik, shumë prej nesh kanë tendencë tu drejtohen atyre sjelljeve mpirёse, për të shmangur atë që nё të vërtetë ndiejmё. Kur emocionet manifestohen në trupat tanë, efektet e tyre mund të jenë shumë të fuqishme. Mos harroni se ndonёse ju nuk mund ti kontrolloni këto ndjenja, ju keni nё dorё sesi ti pёrgjigjeni atyre. Kini parasysh se njё pjesë e asaj që ju ndjeni ndodh automatikisht dhe duhen përpjekje të madhe për tu sjellё me pёrgjegjshmёri, ndryshe nga ajo qё ju nxisin emocionet tuaja tё bёni.

Ju jeni i varur nga dashuria dhe tё mirat e marrёdhёnies.

Sipas Shkencёs
Kur ju dashuroni dikë, ju e pёrfshini atё nё çdo ditё tё jetёs suaj. Ju mendoni vazhdimisht pёr tё, ai ju ndihmon nё çёshtje tё ndryshme dhe ai thjesht ekziston bashkё me ju. Kur e gjithё kjo zhduket papritmas, ju ndiheni tё humbur, sepse nё tё vёrtetё keni humbur diçka shumё tё rёndёsishme. Për shembull, nëse ish-partneri juaj gjithmonë lante enët, duke i larё tashmё vetё, do tё ndiheni mё i rёnduar se kurrё dhe do tё jeni i stёrlodhur pёrtej dhimbjes sё ndarjes.

Ju do të ndiheni sikur nuk mund ti kryeni disa detyra të tjera të caktuara, për shkak se ish partneri juaj ju ndihmonte vazhdimisht me to. Kjo mund t’ju bëjë të ndiheni i ngathët dhe i pavlefshёm, duke qenё se, pёrpos trishtimit ekzistuese nga humbja e dikujt qё doni, ju nuk mund të bёni as detyrat e përditshme, që kurrë nuk kanë qenë një problem në të kaluarën.

Nëse kjo tingëllon keq, Universiteti i Stony Brook ka realizuar një studim që zbuloi se situata është në fakt më keq. Ata krahasuan trurin e njerëzve tё dashuruar dhe atyre që kishin humbur tё dashurin, kohët e fundit, me trurin e njerёzve tё droguar. Zbulimi ishte tronditёs:
Rezultatet e studimit treguan se truri i njё tё refuzuari nё dashuri dhe truri i njё pёrdoruesi kokaine, kanё disa ndёrlidhje nervore tё pёrbashkёta.

Gjetjet janë në përputhje me hipotezën se refuzimi romantik është një formë specifike e varësisë (Fisher 2004). Perspektiva se refuzimi në dashuri përfshin sistemin e shpërblimit pёr fitimin / humbjen, i cili ёshtё thelbёsor për mbijetesën, na ndihmon për të shpjeguar se pse ndjenjat dhe sjelljet qё lidhen me refuzimin romantik, janë të vështira për tu kontrolluar. Kjo na ilustron pasqyrën ndër-kulturore tё shkallёs sё lartё tё vrasjeve, vetëvrasjeve dhe depresionit klinik tё lidhur me refuzimin në dashuri

Çfarë mund të bëni
Pra, nëse ju luftojnë për të kapërcyer tё mirat e dashurisë, sepse në të vërtetë jeni të varur nga to, si mund të ecni pёrpara? Roger sugjeron disa alternativa:

Kjo varet nga natyra e veprimit që ju do tё bёni nё mungesë tё ish partnerit tuaj. Për shembull, nëse i referohemi çështjeve financiare apo detyra të shtёpisё, atëherë nuk ka asnjë mënyrë e lehtë për të marrë pёrsipёr zakonin e rimarrjes sё përgjegjësi. Nëse detyrat nxjerrin nё pah dhimbjen, atëherë person ka për të dhënë vetes leje për të qarë apo pёr tё përjetuar ndonjë zemërimin shpёrthyes.

Gjithashtu mund tё jetё ndihmuese, në qoftë se personi përpiqet të riorganizojё dhe tё marrё pёrsipёr gjërat qё bёnte partneri, duke thënë vetes se kjo është njё mёnyrё pёr tё rifituar pavarësinë e tij dhe fillimi i procesit të shërimit.
Ju do të ndiheni i palumtur, kur tё hasni detyrat që ish partneri juaj bёnte pёr tju ndihmuar . Nuk mund ta shmangni kёtё. Por ju mund ta kaloni kёtё, duke i lejuar miqtё tuaj tju ndihmojnё. Duhet kohё, por ju do ta lini pas tё kaluarёn, shumë më të shpejtë me një përpjekje të vogël të përbashkët.


Sa mё shumë dёshtojnё marrëdhëniet tuaja, aq mё pak mendoni ju se do tё kenё sukses mё vonё.

Sipas Shkencёs
Ndonёse ju nuk doni qё ta cilёsoni njё marrёdhёnie si një dështim, vetëm për shkak se ajo përfundoi, sepse ju keni kaluar shumё vite të lumtura, para se gjërat tё shkonin keq, me shumë gjasa ju do ta etiketoni atё tё tillё. Ne e kemi shumё tё vështirë të pranojmë se kemi patur sukses në ndonjё nivel, nëse diçka mbaron në kushte të këqija. Për t'i bërë gjërat edhe më keq, sa më shumë tё "dështojmë", aq mё pak besojmё nё aftësinë tonë. Qëllimi pёr tё gjetur dashurinë fillon të duket i pamundur, sa mё shumё humbje tё pёsojmё.

Një studim i kryer në Universitetin Purdue nga Jessica Witt dhe Travis Dorsche e trajtoi këtë problem në një mënyrë tjetër. Ata matёn vështirësinë e perceptuar të lojtarëve të futbollit dhe performancën e golave tё tyre në terren.

Pjesëmarrësit të cilët realizuan gjuajtje më të suksesshme, i perceptuan shtyllat e portёs sё fushёs me larg dhe perceptuan traversёn e portёs mё afёr, në krahasim me pjesëmarrësit të cilët e bёnё mё pak gjuajtje. Nё mёnyrё interesante, rezultatet aktuale tregojnë efektet perceptuese në lidhje me performancёn, vetëm pasi gjuajnё topin e futbollit, jo para gjuajtjes.

Gjetjet gjithashtu treguan se llojet e gabimeve të performancёs, ndikuan nё aspekte të veçanta të perceptimit. Sa më shumë gjuajtje tё dilnin huq, majtas apo djathtas objektivit, aq mё e ngushtë dukej porta e fushёs. Sa më shumë gjuajtje tё humbisnin, shumё pranё objektivit, aq mё e gjerё dukej hapёsira e portёs. Kёto rezultate tregojnë se performanca është një faktor i rёndёsishёm në perceptimin e madhësisë.

Si lidhet kjo me dashurinё e humbur? Dështimi në çdo gjë i bën sfidat të duket shumë më të pakapërcyeshme. Kur ne dёshtojmё, bindim veten se kemi një detyrë të vështirë në dorë. Kjo mund të na çojë në një rreth vicioz, ku ne vazhdojmë të dështojë, sepse besojmë se kemi shumё pak shanse pёr tё patur sukses.

Çfarë mund të bëni ?
Në mënyrë që të vazhdoni ta kёrkoni dashurinё, edhe pas njё ndarje romantike, ky rreth vicioz duhet tё prishet. Roger sugjeron qё ta shikoni problemin si njё mundёsi pёr tu pёrmirёsuar:

Kur ka shumё marrёdhёnie “ tё ndёrprera” unё i kёshilloj klientёt e mi qё tё shqyrtojnё pikat e pёrbashkёta qё mund tё kenё kёto marrёdhёnie me njёra tjetrёn. Zakonisht ajo qё ёshtё pika e pёrbashkёt mes kёtyre marrёdhёnieve ёshtё : personi vetё.

Kjo na drejton qё tё punohet me kёtё person dhe tё bёhet “personi i duhur” pёr marrёdhёniet e ardhshme dhe jo tё kёrkojё personin e “duhur”. Pse? Sepse janё zakonisht kёta persona qё zgjedhin njerёz tё gabuar ose qёndrojnё nё lidhje jo tё shёndetshme.”Ju ka tradhёtuar ish i dashuri juaj?” Problemi i tij!" “Jeni tradhёtuar nga disa prej ish tё dashurve tuaj?” Atёherё ka diçka qё ju shtyn drejt kёtyre njerёzve. Duke punuar intensivisht në çështjet tuaja, ju do tё zhvilloni cilësitë dhe aftësitë që do tju bëjnë më tërheqës dhe emocionalisht të shëndetshëm.

Roger mendon se vetë- përmirësimi është vetëm hapi i parë. Ai krijon themelin për të lëvizur përpara, por ju ende duhet të punoni për të bindur veten se ju mund ta gjeni dashurinë përsëri:
Pasi të keni filluar tё punoni me veten tuaj, atëherë ju mund të punoni pёr të bindur veten se një marrëdhënie e shëndetshme është me të vërtetë e mundur. Pse? Sepse ju jeni mё i shëndetshëm (emocionalisht) se më parë. Ju gjithashtu keni një kuptim (shpresojmë) më të mirë për të identifikuar partnerёt e “papёrshtatshёm” dhe personat e duhur pёr tё patur njё marrёdhёnie tё qёndrueshme.

Me fjalë të tjera, ju jeni duke mësuar si tё bёheni njё kёrcimtar i mirё, kështu që nuk duhet tё frikësoheni pёr tё dalё nё pistёn e vallёzimit.
Ndërtimi i besimit kёrkon shumё punё dhe nuk mund tё ndodhё brenda natёs. Rrethojeni veten me njerëz të mirë që kujdesen për ju, në mënyrë qё të mos harroni sesa rёndёsi keni si njeri. Lejoi ata t’ju mbështesin, ndёrkohё qё jeni duke e marrё me veten tuaj. Ndonёse ju mund të ndiheni i shkatërruar dhe të keni njё imazh tё tmerrshëm tё vetes, kujtohuni qё kёshtu mund tё jeni ndier edhe kur keni qenё ne ditё tё mira.

Trishtimi vetëm sa ju tregon për problemin që ju nuk e kishit vёnё re mё parё. Në një mënyrë, kjo është më mirë, pasi ju mund tё merreni vetёm me çёshtjet qё i dini se ekzistojnё.

Ju jeni i lidhur pёrgjithmonё me të kaluarën tuaj: Si tё ecni përpara

Ju gjithmonë do të shkoni drejt së ardhmes, duke parë sesi koha kalon, por kurrë nuk mund të harroni të kaluarën. Fillimisht, kjo mund ti bёjё gjёrat shumё tё vёshtira, por në të ardhmen kjo situatё mund tё jetё njё burim force dhe besimi. Siç u diskutua më lart, tё kapёrcesh dështimin, mund të krijojë një burim tё madh fuqie. Kjo e bën pёrballimin e çdo ndarje nё tё ardhmen, shumё mё tё lehtё pёr tu duruar.

Gjithsesi, e kaluara ngjitet pas jush, në të gjitha llojet e mënyrave, ndersa keni hyrё nё njё marrёdhёnie tё re. Ju kujtoni gabimet tuaja të mëparshme dhe përpiqeni të shmangni vështirësitë qё ato ju shkaktuan, ndёrkohё qё keni gjetur dashurinё e re. Ndёrkohё qё e kaluara, ndonjёherё mund t’ju sigurojë një burim tё dobishёm edukimi, ajo gjithashtu mund tju paralizojë.

Para se të angazhoheni në ndonjë marrëdhënie të re, Roger ju sugjeron të vlerësoni nëse jeni shkёputur mjaftueshёm nga marrёdhёnia e fundit:

Nëse ne e kuptojmё se kemi një efekt anësor të qëndrueshёm "negativ" nga një marrëdhënie e mëparshme, atëherë ndoshta duhet të rishqyrtojmё hyrjen në një marrëdhënie të re. Nёse insistojmё pёr tё patur njё takim me dikё qё na pёlqen, ateherё i detyrohemi atij qё tё jetё ne dijeni, se ne sapo kemi dalё nga njё marrёdhёnie, prej tё cilёs jemi lёnduar dhe se kemi nevojё pёr kohё tё mjaftueshme pёr tu ndier gati dhe pёr ta lejuar veten tё arrijё nivelin e ndjeshmёrisё emocionale qё njё marrёdhёnie kёrkon.

Prandaj partneri duhet tё mos nxitohet dhe tё jetё i kujdesshёm para se arrihet njё marrёdhёnie mё gjithёpёrfshirёse.
Kur jeni me të vërtetë gati për të ecur përpara, ju duhet tё analizoni se si e kaluara ndikon te ju. Ju mund ti shmangni problemet duke mbajtur një linjë të hapur komunikimi me partnerin tuaj dhe për të shmangur supozimet. Sjelljet e partnerit tuaj aktual ndonjëherë mund të pasqyrojnё sjelljet e një ish-partneri, por ato ndoshta nuk kanё të njëjtin kuptim.

Për shembull, ish partneri juaj mund ti ketë lёnё pjatat tё grumbullohen në lavaman, si një mënyrë pasive-agresive pёr tju thёnё që ju të bëni pjesën tuaj tё punёve, ndërsa partneri juaj aktual mund të bëjë të njëjtën gjë vetëm si shenjё e përtacisë. Nëse ju filloni tё bёni lidhje dhe tё nxirrni pёrfundime, mё mirё ёshtё tё bёni njё bisedё pёr kёtё. Kёrkoni shpjegime lidhur me arsyen e vёrtetё tё kёsaj sjellje nё mёnyrё qё ju mos tё bёni supozime tё gabuara.

Ndarjet janё pjesё e jetёs dhe kur ndodhin, mund tё jetё e vёshtirё ti lёsh nё tё kaluarёn. Ne do tё ndihemi tё lёnduar, pavarёsisht pёrpjekjeve tona pёr ta kaluar kёtё humbje, por mund ta arrijmё kёtё me pёrpjekje tё vazhdueshme. Mos harroni se ju jeni biologjikisht i ndёrtuar për të ndjerë dhimbje, dashuria e humbur vjen sёbashku me humbjet e pёrditёshme dhe tё ecurit pёrpara duket mё e vёshtirё se çdo herё tjetёr.

Ne të gjithë i përjetojmë këto probleme dhe të gjithë duhet të luftojmë për tu shkёputur prej tyre. Nëse keni parasysh se të gjithë ne, kemi për tu pёrballur me kёto sfida, nё njё moment apo nё njё tjetёr, do ta dini se nuk jeni vetёm.

Published in MAGAZINA

Ndarja është një nga proceset më të vështira me të cilat njeriu përballet në jetë. Zakonisht vuajtja i mbetet atyre të cilët lihen nga partneri/ja, pasi ndarjet konsensuale janë shumë të rralla. Por sigurisht që pas ndarjes mund të ndiheni sikur ish partneri/ja është i vetmi në botë, apo se nuk do gjeni kurrë një tjetër, dhe madje mund ta shihni edhe si fundin e botës. Në fakt nga mërzitja dhe stresi i madh që njerëzit përjetojnë gjatë asaj faze, mund të bëjnë gjëra për të cilat do të pendohen.

1. Mos u mundoni të hakmerreni
Mund të mendoni që mënyra më e përshtatshme për ta lënduar është duke iu hakmarrë, mirëpo jo. Silluni sa më mirë që mundeni dhe lëreni ta kuptojë se çka ka humbur.

2. Ndryshojeni rutinën
Nëse vazhdoni të shkoni në restorantet në të cilat jeni takuar çdo të premte, atëherë nuk do t’ia dilni ta hiqni nga mendja. Pikërisht për këtë arsye duhet t’i ndryshoni vendet në të cilat shkoni dhe të krijoni kujtime të reja, në të cilat nuk përfshihet ai, transmeton gazeta Kosova Sot Online.

3. Mos flisni me shumë njerëz për ndarjen
Gjetja e ‘një krahu për të qarë’ pas ndarjes mund të ndihmojë, megjithatë është e rëndësishme që t’i zgjidhni njerëzit të cilëve i ankoheni. Nëse nuk veproni kështu, nesër mund të pendoheni për atë që keni thënë.

4. Mos e ndiqni në rrjetet sociale
Nuk keni nevojë t’i jepni fund miqësisë me të në ‘Facebook’, megjithatë duhet ta mos e ndiqni më, pasi që nëse postimet e tij shfaqen, nuk do ta keni të lehtë ta harroni.

5. Mos bini në grackën “dua që prapë të jemi miq”
Pas ndarjes është e rëndësishme të kaloni pak kohë larg njëri-tjetrit. Në të ardhmen mund ta rindërtoni miqësinë, mirë në periudhën pas ndarjes është e rëndësishme t’i qëndroni larg.

6. Kujdes me lidhjet e reja
Mos filloni të takoheni me dikë tjetër gjatë kohës kur jeni ende e varur me ish të dashurin. Kjo gjë nuk është e drejtë, as për personin me të cilin flisni e as për ju. Mundohuni ta harroni krejtësisht ishin, para se të filloni diçka të re.

Published in MAGAZINA

Pothuajse çdo person ka përjetuar ndjenja të cilat kanë mbetur të pashpërblyera pavarësisht përpjekjeve të tyre.

Megjithatë, ekziston një teknikë e joshjes e cila ju garanton dështimin, e gjithashtu shërben si shenjë se nuk dini të filtroni!

Të qenit objekt i “mëshirës”

Absolutisht askush nuk do të ndërtojë me dëshirë një lidhje me një person i cili është gjithmonë i palumtur me ndonjë gjë.

Mos u sillni vërdallë me fytyrë të mërzitur duke u ankuar për jetën dhe duke pritur për mëshirë. Buzëqeshni – do të dukeni shumë më joshës!

Published in MAGAZINA

Nëse jeni gjithmonë në kërkim të telasheve, asgjë nuk do të funksionojë!

Published in MAGAZINA

Një studim 13 vjeçar ka dalë në përfundimin se bashkëshortët me diferencë të madhe në moshë kanë më pak gjasa që të kenë një martesë të lumtur.

Duke përdorur punën kërkimore mbi dhjetëra çifte australiane, shkencëtarët zbuluan se çiftet që kanë diferencë të vogël në moshë janë më të sinkronizuar për vendime të rëndësishme, si koha për të pasur fëmijë dhe shpenzimet, që i bën ata që të jenë më të përshtatshëm për njëri – tjetrin për një periudhë më të gjatë.

Ata dolën gjithashtu në përfundimin se burrat dhe gratë që kanë diferencë të vogël në moshë janë më të përgatitur për të përballuar periudha krize sëbashku, siç mund të jenë problemet e papritura ekonomike.

Megjithatë, nga ata që u morën në vëzhgim, rezultoi se meshkujt e martuar me gra më të reja në moshë ishin më të lumtur.

Nga ana tjetër meshkujt e martuar me gra më të mëdha ishin më pak të lumtur me martesën e tyre.

Bashkë-autorja e studimit, Dr Terra McKinnish, i konsideroi këto të dhëna si “jo surprizuese”.

Ndërsa sipas ekspertit James Preece, nëse ka shumë diferencë mes palëve, ekziston rreziku që bashkëshortët të duan gjëra të ndryshme në jetë.

“Për shembull, njëri dëshiron të udhëtojë, por tjetri e ka bërë më parë një gjë të tillë. Nga ana tjetër, niveli i maturisë mund të variojë në mënyrë dramatike dhe zënkat rreth xhelozisë dhe parave mund të jenë të zakonshme”, tha Preece për “The Independent”.

Në fund, gjithçka lidhet me një lumturi të ekuilibruar. Sipas ekspertëve lidhjet me diferencë të madhe moshe, mund të funksionojnë nëse të dyja palët janë të gatshme të bëjnë kompromise dhe të mësojnë nga njëri – tjetri.

Ajo që i surprizoi autorët e këtij studimi ishte fakti se gratë që ishin martuar me meshkuj më të mëdhenj në moshë ishin shumë të pakënaqura, në krahasim me ato që kishin bashkëshortë më të rinj.

Studimi tregoi gjithashtu se, si meshkujt ashtu edhe femrat, preferonin një bashkëshort më të ri në moshë.

Pavarësisht kësaj, martesat ku të dyja palët ishin më afër në moshë rezultuan më të suksesshmet.

Published in MAGAZINA

Të martuar ose jo, duke i evituar konfliktet, do të endeni gjithmonë në një mungesë komunikimi. Shumë çifte përfshihen në këtë model, sepse nuk gëzojnë mënyrat dhe kompetencat verbale.

Sipas ekspertëve, zënkat mund të ndihmojnë çiftet që të mos “helmojnë” atmosferën mes njëri-tjetrit. Përveç kësaj, modeli i moskomunikimit në të vërtetë i largon çiftet nga njohja

Shumica e çifteve mundohet që t’i shmangë grindjet, me idenë se kështu marrëdhënia e tyre mund të jetë më e qëndrueshme dhe me plot dashuri. Por kjo është krejtësisht një gjë e gabuar. Ja se çfarë thotë një studim:

Nëse prej shumë kohësh po jetoni një lidhje serioze në çift, është më se normale që bisedat e bezdisshme të jenë bërë pjesë e jetës suaj. Për shembull, të shpeshta mund të kenë qenë grindjet për daljet në orët e vona, për punët e shtëpisë, për shpenzimet e shumta të parave etj. Por, gjithsesi, ju nuk duhet të shqetësoheni, sepse grindjet me partnerin apo partneren tuaj mund të ndikojnë pozitivisht në marrëdhënien që keni ndërtuar e do të ndërtoni. Kështu, lajme të mira vijnë nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Sipas një studimi të publikuar në revistën “Marriage and Family”, thuhet se “marrëdhëniet evoluojnë dhe në këtë evoluim çiftet preferojnë t’i largojnë dhe t’i injorojnë problemet e tyre, por kjo mund të jetë një gjë e keqe”.

Sarah Holley, asistentja dhe pedagogia e psikologjisë në Universitetin e San Franciskos, ka intervistuar 127 çifte, të cilat ishin të martuar prej shumë vitesh. Holley, intervistat me ta, i ka kryer disa herë në 14 vitet e fundit. Gjatë kësaj kohe, ajo dhe kolegët e saj vëzhguan zhvillimet e konflikteve të çdo dite, si për punët e shtëpisë ashtu edhe për financat. Ajo çka studiuesit zbuluan në lidhje me shumë çifte, sipas një skeme të mirëkonsoliduar, ishte se, njëri prej partnerëve fajësonte tjetrin që nuk angazhohej në punët e shtëpisë dhe se partneri tjetër përpiqej të evitonte mjaft thjesht diskutimin.

Tentohet që problemet të evitohen

“Me kalimin e kohës, të dy bashkëshortët treguan një rritje të konsiderueshme në sjelljen e tyre në mosadresimin e problemeve, që do të thotë se, të dy bashkëshortët kishin tendencë të shmangnin diskutimet e konfliktit, duke u përpjekur të devijonin vëmendjen nga subjekti”, shpjegon Holley. Kjo është një tendencë, e cila nuk vërehet vetëm te çiftet e martuara, por vlen edhe për çiftet që janë heteroseksuale. “Nuk kemi gjetur ndryshime në sjellje gjatë diskutimeve që ata bënin. Për më tepër nuk besoj se rezultatet e këtij studimi janë vetëm për çiftet e martuara. E prisja që të gjitha çiftet e impenjuara prej shumë kohësh të kishin të ngjarë të tregonin një model të ngjashëm të ndryshimit”, vazhdon më tej Holley.

Mungesa e komunikimit

Të martuar ose jo, duke i evituar konfliktet, do të endeni gjithmonë në një mungesë komunikimi. Shumë çifte përfshihen në këtë model, sepse nuk gëzojnë mënyrat dhe kompetencat verbale për të cilat kanë nevojë, në mënyrë që të negociojnë me sukses zgjedhjen e konflikteve. Kështu, me kalimin e kohës, mes tyre, është rrënjosur modeli “evito problemet” për të ruajtur paqen. Në qoftë se ekzistojnë dallime dhe palët nuk janë të prirur për kompromis, shmangia e konflikteve mund të bëhet një mënyrë e “mirë” për të mbajtur ekuilibrin e marrëdhënieve. Por te çiftet e reja, mungesa e komunikimit mund të jetë edhe më e rëndë, sepse zgjidhja e problemeve anashkalohet dhe ato bëhen dita-ditës edhe më të mëdha.

Thojuni po grindjeve

Sipas ekspertëve, zënkat mund të ndihmojnë çiftet që të mos e “helmojnë” atmosferën mes njëri-tjetrit. Përveç kësaj, modeli i moskomunikimit në të vërtetë i largon çiftet nga njohja reciproke dhe kjo çon më pas në pakënaqësi, mëri, në grindje dhe madje edhe në fyerje mes tyre. Duhet të kuptoni që ndonjëherë ju duhet të grindeni, por gjithmonë duke e përballuar diskutimin, për të arritur në një pikë takimi të pranueshme për të dyja palët. Nëse njëri nga të dy nuk është i gatshëm ta bëjë këtë gjë, çështja do të çohet në limite dhe kështu do të krijohet armiqësia, ndërsa hendeku midis çifteve do të rritet pashmangshmërisht. Ne ju paralajmëruam! Kështu që përvetësojini këto këshilla të vlefshme për të pasur një jetesë sa më të mirë në çift. Gjithsesi, në fund të fundit, çdo gjë është me limit, kështu që edhe grindjet duhet të jenë të tilla …

Published in MAGAZINA

John Gottman, një profesor i psikologjisë që është i specializuar në qëndrueshmërinë e martesës është në gjendje të parashikojë nëse një çift do të divorcohet ose jo.

Published in MAGAZINA

Nëse po pregatitesh për të dalë për herë të parë me një mashkull që të pëlqen, kij parasysh se meshkujt, njësoj si ne femrat, kanë dëshirë të pyeten për disa gjëra të caktuara për të cilat do të përgjigjeshin me shumë kënaqësi. Më poshtë po i listojmë:

1. Pyete si e shikon ai veten pas 5 vitesh: Meshkujve ju pëlqen të tregohen të fortë e të suksesshëm dhe nëse ti i bën atij një pyetje të tillë, atëherë ai me kënaqësi do të të flasë për objektivat dhe ëndrrat e veta.

2. Pyete se çfarë akti heroik do të ishte i gatshëm të bënte ai në jetë: Meshkujt duan të tregohen gjithnjë me shumë kurajo dhe trimëri dhe fantazia e tij nuk ka frena kur bëhet fjalë për raste të tilla, aq më tepër nëse ai do të bëjë përshytpje të mirë tek ty në takimin e parë.

3. Pyete se si duhet të jetë për të takimi ideal: Një pyetje e tillë do të të ndihmojë që të krijoni bashkarisht planet për takimin e rradhës dhe nga ana tjetër ti po i kushton vëmëndje mendimit të tij, çka çdo mashkull do ta vlerësonte.

4. Pyete se çfarë ushqimi i pëlqen më shumë dhe çfarë nuk do të hante kurrë: Meshkujt në përgjithësi e kanë pikë të dobët ushqimin dhe të jesh e sigurit se kësaj pyetjeje ai do ti përgjigjej me shumë kënaqësi.

5. Pyete me humor nëse edhe ai ka kaq shumë emocione si ti në këtë takim: Dihet se në takimin e parë çdokush ka emocione, madje edhe meshkujt. Prandaj duke i bërë një pyetje të tillë, ti po tregohesh e sinqertë duke e ftuar edhe atë me humor të jetë i sinqertë me ty.

6. Pyete se cila është anekdota e tij e preferuar: Me këtë rast edhe do të kuptosh sensin e tij të humorit, por edhe ai do të jetë i gatshëm të përgjigjet pasi meshkujt dinë me qindra anekdota dhe janë gjithnjë gati për ti treguar.

7. Pyete (kjo është shaka) nëse ai dëshion të bëjë seks me ty: Sigurisht që kjo mund të jetë pyetja e parë që ai do të donte me të vërtetë të dëgjonte nga ty…Por më mirë mbaje për vete këtë pyetje pasi ti e di ndërkohë përgjigjien.

Published in MAGAZINA
radio TV

Facebook

LIKE Shqip Top 10

poll