Qelizat staminale mund të zëvendësojnë edhe produktin për mbushje dhëmbesh

Jan 10, 2017

Qelizat staminale në trupin tonë mund të përdoren për të mbushur krisjet e dhëmbëve, kavitetet dhe ciflosjet sipas studiuesve

. Kjo punë është testuar fillimisht tek minjtë, por kërkimi i publikuar në Scientific Reports, thekson se ka një mënyrë për të përdorur këto qeliza në riparimin e difekteve të dhëmëbëvve në një shkallë që ato normalisht nuk munden, me anë të një medikamenti që të provuar edhe më parë. Gjithashtu tregon edhe potencialin që ka një lloj terapie e qlizave staminale ku qelizat stimulohen në vend, pa qënë nevoja ti heqësh, manipulosh dhe t’I vendosësh përsëri në vend.
Kur dhëmbi humb një pjesë të dentinës së tij, indii kockor që ndodhet brenda smaltit, i cili përbën pjesën më të madhe të dhëmbit, nëpërmjet qelizave staminale mund të ripërtërihet dhe të formojë një dentinë të re.

radio TV
Vere do te thote!

Facebook

LIKE Shqip Top 10

poll