Ky është hormoni i plakjes, ja si ta luftoni [FOTO]

Sep 05, 2017

Marco Sandri dhe Luca Scorrano zbuluan shkaktarin e plakjes. Përkeqësimi i  mitokondrive  që prodhojnë energji për qelizat, është i lidhur me plakjen dhe shkaktar është prodhimi i një hormoni që quhet FGF21.

Sipas këtyre studiuesve, e vetmja mënyrë si  ta mbajnë këtë hormon në nivelet më të ulëta të tij, është ushtrimi i aktiviteteve fizike. KJo duhet t’i motivojë njerëzit që të mos bëjnë një jetë sedentare, por  t’iu kushtojnë më shumë rëndësi aktiviteteve fizike.

Kjo sepse kur ky hormon prodhohet nga muskuli, ai jep mesazhin e plakjes së organizmit.

Plakja e lëkurës, mëlçisë, zorrëve dhe trurit, parandalohet kryesisht  duke ushtruar aktivitet fizik.  

radio TV

Facebook

LIKE Shqip Top 10

poll