Shkencëtarët dhe futuristët këmbëngulin se në sajë të problemeve të mbipopullimit dhe burimeve të kufizuara, ne duhet të rishqyrtojmë atë që po hamë çdo ditë. Hulumtimet në industrinë ushqimore dhe avancimi i shpejtë i teknologjisë do të ofrojnë perspektiva të reja për atë që do të vendosim në pjatat tona.
1.Prodhimi i mishit në një laborator është një mënyrë për të luftuar çështjet mjedisore si emetimet e gazrave serrë, mbipeshkim, dhe shqetësimet e mirëqenies së kafshëve. Një kompani e quajtur Memphis Meats tashmë prodhon qengja të prodhuara në laborator duke përdorur qeliza burimore nga kafshët (të marra nëpërmjet një biopsi pa dhimbje). Çmimi për të bërë 450 g mish arriti 2.400 dollarë.
2.Printerët 3-dimensionale mund të krijojnë objekte nga plastika dhe metalet, dhe gjithashtu mund të shtypin, gatuajnë dhe shërbejnë ushqime. Projektuesi holandez Chloe Rutzerfeld sugjeron përzierjen e ushqimit, te kopshtarisë dhe printimit 3D. Së pari, printohet një shtresë e jashtme me bazë brumi që përmban produkte ushqimore dhe fara të ndryshme. Pas disa ditësh, fara fillon të rritet dhe ky dizajn është aktualisht në fazën e konceptit.
3.Një studim shkecor me bazë në Londër me teknologji qe përdor alga deti ka një plan për të zëvendësuar shishet plastike me shishe me ujë të pishem të bëra me alga deti. Pasi te ketë në treg, kjo paketë mund të përdoret për lëngje të tjera të tilla si pije alkolikw dhe produkte kozmetike. Algat si një material paketimi per me teper në të vërtetë janë më të lira se plastike.
4.Shpesh nuk jemi të vetëdijshëm për atë që po ha. Skaneri i ushqimit TellSpec zgjidh këtë problem duke treguar konsumatorët përmbajtjen e ushqimit në pjatën e tyre. Ju thjesht tregoni pajisjen në një artikull ushqimor dhe pajisja ju paralajmëron për kimikate dhe alergeneve dhe do tj'ju ju ndihmojë të gjurmoni marrjen tuaj të vitaminave.
5.Nëse kapsula e ADN-së bëhet më e lirë dhe e mundshme, mund të përdorim një aplikacion për të ditur se cilën ushqim duhet të hani për të qenë më produktiv, për të fjetur më mirë, për t'u bërë më i shëndetshëm dhe për të ditur se cilat ushqime duhet të shmangen me çdo kusht. Meqë të gjithë janë gjenetikisht të ndryshëm, nuk ka asnjë dietë të përshtatshme për të gjithë ne. Ka kompani që janë të specializuar në krijimin e një diete të tillë nepermjet ADN-së.
6.Një produkt i cili tashmë është në dispozicion në treg është një zëvendësues i kafes. Krijuesit pohojnë se kjo ndihmon për të përmirësuar fokusin dhe për të mbështetur performancën njohëse optimale. Kush nuk do të donte të kishte kafe që mund të mbante me vete në xhep ?!
© insmart.al