Shumë prej jush me siguri dashuroni të hani mish të kuq.
Por përpara se të konsumoni në sasi të mëdha duhet të dini se cfarë ndodh në trupin tuaj kur e teproni.
Proteinat janë thelbësore për një dietë të ekuilibruar, por mbingarkesa me mish të kuq mund të çojë në një sërë çrregullimesh që gjithashtu mund të çojnë në sëmundje të rënda. Proteina ka një proces më të ngadaltë të tretjes, prodhon më shumë mbetje metabolike dhe prandaj nuk jep një shtytje të menjëhershme të energjisë.
Ndjenja e lodhjes mund të jetë sinjali i një proteine të tepërt në trup.
Mbingarkimi me mish mund të çojë në mungesë të ushqyesve, siç është vitamina C, e cila rrallë gjendet në produktet e kafshëve. Vitamina C luan një rol të rëndësishëm në formimin e kolagjenit, proteina pas rritjes së lëkurës, flokëve, thonjve, eshtrave dhe më shumë.
Prandaj një mangësi mund të jetë baza e flokëve të dobëta, të dëmtuara dhe lëkurë e dëmtuar. Mishi është pothuajse i lirë nga fibra, e cila normalisht gjendet në fruta, perime dhe kokrra të plota. Kapsllëku dhe lëvizjet e dhimbshme të zorrëve janë një nga shenjat e para që nuk ka fibra në dietë dhe se po e tejkaloni me mish. Funksioni i zvogëluar i zorrëve lehtëson akumulimin e substancave të dëmshme dhe ndërhyn me absorbimin e lëndëve ushqyese.
Të hash shumë miq të kuq mund të shkaktojë frymëmarrje të keqe.
Mishi është i pasur me yndyrna të ngopura dhe hulumtimet i sugjerojnë se ato rrisin kolesterolin e keq (LDL), i cili, nga ana tjetër, rrit rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve të zemrës.Mishi i kuq është cilësuar kancerogjen . Ai rrit prodhimin e radikaleve të lira që kanë një efekt kancerogjenik dhe gjenerojnë inflamacion të zorrëve.
Pra, sa mish mund të konsumohet për vakt? Sipas dietologëve 100 gram mish i gjallë është më shumë se e mjaftueshme