Të mërkurën e kaluar është hapur restoranti i parë i Evropës në Norvegji, dhe ka 7.000 rezervime nga konsumatorët për të shijuar ushqimin e tyre midis krijesave të mrekullueshme të detit.
Është në majën jugore të Norvegjisë dhe duket si një tub i madh çimentoje, i zhytur në Detin e Veriut.
Për Norvegjezët ka një emër të dyfishtë, pasi fjala “nën” do të thotë “mrekulli” në gjuhën e tyre.
Origjinaliteti i restorantit është projektuar nga zyra arkitekturore norvegjeze Snoehetta, ku krijoi Shtëpinë e famshme të Operas së Oslos dhe Muzeun Kombëtar në 11 Shtator në Nju Jork.
Themeluesi shprehet: "Gjëja më emocionuese është lëvizja nga avioni mbi sipërfaqen e detit me atë të dhomës nënujore. Dritarja e madhe sjell fundin e detit në anën tuaj, nuk e mban atë në distancë si në akuariume".
Siç shpjegon agjensia, ndjesia kur dikush provon në restorant të tillë është ai i saunës, ku dërrasat prej druri mbulojnë nivelin e sipërm, por një shkallë e lartë prej tetë metrash çon në sallën kryesore të restorantit, me një kapacitet rreth 40 vetësh.
Kjetil Traedal Thorsen shpjegon se, ndërtimi i restorantit është jashtëzakonisht i qëndrueshëm dhe mund të perballojë goditjet e jetës më të fuqishme detare të shekullit.
Çmimet e restoranteve, një vakt i plotë me 18 pjata, me prodhime vendore dhe ushqime deti, arrin 380 euro, duke përfshirë dhe pijet.