Konfirmimi vjen nga një studim i kryer nga një ekip hulumtuesish ndërkombëtarë, të koordinuar nga Qendra Mjekësore Jugperëndimore e Teksasit në Dallas (USA).
Studimi njëvjeçar përfshinte 140 gra para menopauzës që vuanin nga kistet e përsëritura.
Autorët i ndanë në dy grupe. Grave të grupit të parë, të quajtur grupi i ujit, u është kërkuar të pinë 1.5 litra ujë çdo ditë më shumë sesa sasia e zakonshme, ndërsa atyre në grupin e dytë u është kërkuar të vazhdojnë të pinë si zakonisht. Para, gjatë dhe në fund të studimit, hulumtuesit kryen ekzaminimet e nevojshme.
Qëllimi ishte të kuptojnë lidhjen që ekziston midis pirjes së ujit dhe frekuencës së sulmeve të kisteve.
Analiza e rezultateve konfirmoi se konsumimi i ujit ka një efekt mbrojtës kundër kisteve.
Në fakt, gjatë studimit, gratë në grupin e dytë, të cilat kishin vazhduar të pinin të njëjtën dozë uji, pësuan 48% më shumë infeksione të fshikëzës se ato të grupit të parë. Në përgjithësi, ky i fundit paraqiti 111 sulme kundër 216 të grupit tjetër.
“Këto rezultate janë të rëndësishme sepse më shumë se gjysma e grave raportojnë se vuajnë nga kisti, një nga infeksionet më të shpeshta te femrat”, shpjeguan ekspertët.
Në veçanti, u konstatua se gjatë vitit studimor, 93% e pjesëmarrëseve që pinë më së shumti pësuan një maksimum prej dy episodeve akute, ndërsa 88% e grave që i përkisnin grupit të dytë përjetuan të paktën tre sulme. Për më tepër, koha mesatare e incidenteve ishte 142.9 ditë në grupin e grupit të parë dhe 85.2 ditë në grupin e kontrollit. Së fundi, gratë që rritën konsumin e tyre të ujit patën mesatarisht 1.9 trajtime antibiotike, ndërsa të tjerat 3.6. Dijetarët kanë arritur në përfundimin se konsumi i ujit është thelbësor për të parandaluar sëmundjen dhe për të luftuar fenomenin e rezistencës antibiotike. Në të vërtetë, sa më shumë lëngje të konsumoni, aq më shum137 zvogëlohet aftësia e baktereve për t’u bashkëngjitur në fshikëz.
Parandalimi i kisteve
Për të parandaluar formimin e kisteve, është e këshillueshme të kufizoni konsumin e ushqimeve që zvogëlojnë shkallën e aciditetit vaginal, të tilla si domate, sallam, çokollatë, kafe dhe alkool.