Hirrën shumica nuk e pëlqejnë, por kur ta kuptoni se sa e shëndetshme është, do ta pini çdo ditë. Hirra është konsumuar që në kohërat e lashta si një ilaç popullor dhe mund t’ju ndihmojë që të çliroheni nga sëmundjet dhe problemet e ndryshme. Pikërisht falë hirrës, norvegjezet dallohen për shëndetin e tyre të përkryer.
Doktori Pavo Aviola kishte këshilluar pirjen e hirrës për të pasur jetë të gjatë dhe kualitative. Dëshmia se ai ka pasur të drejtë, është anglez Thomas Par, i cili ka pirë hirrë çdo ditë dhe ka jetuar 152 vite.
Përbërja dhe vetitë e hirrës
Hirra është e përshtatshme për të gjitha moshat. Për nga përbërja është e ngjashme me qumështin e nënës, prandaj mund të përdoret si zëvendësim për qumësht për foshnjat. Ky lëng përmban më pak se 1 për qind proteina dhe mbi 93 për qind ujë.
Përmban kalium, natrium, magnez, fosfor, hekur, zink, bakër, kobalt, mangan, molibden si dhe enzima të shumtë të vlefshme dhe amino-acide. Njëqind gram hirrë përmbajnë vetëm 26 kalori, prandaj u sugjerohet personave që bëjnë kujdes me ushqimin.
Pija më e shëndetshme për pastrimin e mëlçisë
Mëlçia e pastër është çelësi i shëndetit të mirë, ndërsa hirra është mjet i fuqishëm për largimin e toksinave. Ndihmon tek cirroza dhe mundëson jetë të gjatë dhe kualitative. Përveç kësaj, hirra përdoret edhe tek lodhja kronike, stresi, pesha e tepërt, shtypja e lartë e gjakut, rënia e imunitetit, problemi me lukthin, etj.
Si antioksidues i fuqishëm, hirra ndihmon edhe tek problemi me qëndron tiroide, tek inflamacionet e rënda dhe sëmundja e Parkinsonit. Preferohet hirra e dhive, por edhe e lopës, ndërsa për fillim preferon nga 150 ml tri herë në ditë, por me kalimin e kohës, mund ta rrisni sasinë në 1 litër.