Edhe ushqimet mund të na vrasin. Në këtë rrezultat ka arritur OBSH teksa publikon statatistikat e sëmundjeve diarreike të shkaktuar nga ushqimi dhe uji që vrasin 2 milion njerëz çdo vit në botë. E shumica e tyre për fat të keq janë fëmijë.
Janë përllogaritur se 3 % e sëmundjeve të shkaktuara nga ushqimi çojnë në probleme kronike shëndetësore. Nga ato të veshkave, hepatitet, çrregullimet neurologjikë apo kanceri. OBSH thotë se ka 200 sëmundje infektive që shkaktohen dhe shpërndahen nëpërmjet ushqimit dhe parandalimi i tyre është një sfidë për të gjithë autoritetet shëndetësore në botë.
E njerëzit që jetojnë në varfëri janë më të pambrojturit nga rreziqet ndaj sëmundjeve me prejardhje nga ushqimet, por ndryshimet demografike dhe mjedisore, si plakja e popullsisë, migracioni në rritje, emergjencat, ndryshimet klimatike dhe ngjarjet e jashtëzakonshme të motit po vënë në rrezik gjithmonë e më shumë popullsinë. Ndryshimet në stilin e jetesës, duke përfshirë urbanizimin, udhëtimet, ngrënien e më shumë ushqimeve jashtë shtëpisë dhe prirjet e reja ushqimore gjithashtu po rrisin riskun ndaj sëmundjeve me origjinë nga ushqimet.