INTV NEWS SHOWBIZ MAGAZINA MUSIC MOVIES FASHION MED+ SPORTS VIDEOS
Studiuesit: Yndyrnat  nuk janë të rrezikshme

Studiuesit: Yndyrnat nuk janë të rrezikshme

Publikuar më: 14:58 19-09-2017

Yndyra e ngopur ka kohë që është konsideruar si e dëmshme nga mjekët dhe nutricientet, të cilët pohojnë se ajo rrit rrezikun e problemeve të zemrës. Por dekada të tëra të këshillave zyrtare , kanë nevojë të ndryshohen, pasi studimet e reja sugjeruan se ajo mund të jetë e sigurt edhe nëse konsumohet deri në tre herë më shumë se masa e rekomanduar aktualisht. Kjo do të thotë se edhe duke mos i shmangur ushqimet si, gjalpë, djathë, mish dhe krem, mund të bësh një jetesë të shëndetshme. Studiuesit në Universitetin Shtetëror të Ohajos u kërkuan vullnetarëve të provonin dieta të ndryshme. Ata u habitën kur zbuluan se rritja e masës së ushqimeve me yndyrë të ngopur nuk rriti yndyrën në gjak. Duket që trupi djeg shumë shpejt yndyrën e ngopur si energji. Në të kundërt, kur u rrit niveli i karbohidrateve, acidet yndyrore të rrezikshme u rritën në gjak. Këto janë të lidhura me diabetin e tipit 2 dhe sëmundjet e zemrës. Yndyra e ngopur është lloji i yndyrës që gjendet në gjalpë dhe sallatë, ëmbëlsira dhe biskota, shkurtime yndyrore të mishit, salçice dhe proshutë, si dhe djathë dhe krem. Udhëzimet theksojnë se njeriu mesatarisht duhet të hajë jo më shumë se 30g yndyrna të ngopura në një ditë dhe gruaja jo më shumë se 20g. Sidoqoftë, pjesëmarrësit në studim  hëngrën ushqime me yndyrë të lartë që përmbanin 84g yndyrë në ditë, ndërkohë nivelet e yndyrës në gjak nuk u rritën. Nivelet e kolesterolit gjithashtu nuk ndryshuan.

Article Logic
Execution time: 0.0032730102539062